Bijeenkomst Cybercriminaliteit
Terugblik
Iedereen die een louche, enge hacker met een hoodie op en een vervormde stem verwachtte, moest zijn mening bijstellen. Hacken is eigenlijk gewoon ook een business model voor criminelen, met een dikke Ferrari voor de deur en zelfs mensen in dienst die een vast protocolletje volgen. Maar het beeld van een hacker die meedogenloos je hele bedrijf op zwart zet, ja dat is wel wat onze drie sprekers konden bevestigen.
Wat een super interessante avond was dit zeg!
Drie verschillende sprekers met elk hun eigen ervaringen op het gebied van cybercrime. De overeenkomst in alle drie de verhalen is wel dat hackers volgens bepaalde strategieen en met een soort stappenplan werken. Het kan soms wel zo zijn dat je er al maanden een bepaalde hacker in jouw systemen zit en pas toeslaat als het nét weekend is of een feestdag is.
Een hacker die al jouw data/website/applicaties op zwart gooit met maar een mogelijkheid om het weer terug te krijgen: een enórm bedrag betalen. Je bedrijf is gegijzeld als het ware en de druk wordt binnen een paar uur nog verder opgevoerd: betalen of al je gegevens liggen op straat.
Hoe Louw Fokkinga daarmee omging toen het hun bedrijf in Duitsland trof, of wat DLA ICT deed die het bij een klant detecteerde, was erg leerzaam. Soms ook verschillend in aanpak maar het belangrijkste is wel: raak niet in paniek. Roep de hulp in van een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.
Ethisch hacker Erik Westhovens – zelf heeft hij in het verleden DigID weten te hacken en het EPD (elektronisch patienten dossier) – weet uit ervaring hoe ‘ze’ te werk gaan, vaak Russische criminelen, en ook hoe je ze moet aanpakken.
Veel belangrijke tips werden gedeeld en de tijd vloog voorbij. Gelukkig was er na afloop nog tijd voor een netwerkborrel en je vragen te stellen aan de sprekers.
Hartelijk dank aan onze sprekers: Ervaringsdeskundige Louw Fokkinga van Rensa, ethisch hacker Erik Westhovens en ook tevens ervaringsdeskundige Roy van DLA ICT. Mooi ook dat de kennis vanuit onze eigen netwerk kwam: Rensa en DLA ICT zijn immers ook IG&D-leden. Tevens dank aan gemeente Doetinchem en SBBD.
Dank aan Carlo Stevering voor de foto’s, bekijk ze hier >>