Wij gingen samen d’ran!

Bijeenkomst Krapte op de arbeidsmarkt – samen d’ran – 20 september 2023

Hoe kun je de krapte op de arbeidsmarkt aanpakken? Met deze vraag kwamen IG&D, gemeente Doetinchem en DOC Opleiding en Training ieder met hun eigen aanpak op het podium. Zo vertelde Niels Springeling van gemeente Doetinchem over de campagne die ze op dit moment aan het voeren zijn om Ongekend Talent weer, of meer, aan de slag te krijgen en kwam Marlies Jellema namens DOC Opleiding en Training vertellen over hoe belangrijk het is om werkgeluk te hebben, om zo je medewerkers te behouden en een groot verloop tegen te gaan.

Ongekend Talent wil zeggen: er zijn een paar duizend mensen in gemeente Doetinchem en omstreken die nu niet werken maar dat wel zouden kunnen en willen, of bijvoorbeeld parttimers die méér uren zouden kunnen gaan werken bij hun organisatie dan dat ze nu doen.

De campagne Ongekend Talent is erop gericht om meer mensen te activeren aan het werk te gaan of bijvoorbeeld de lange files op de A12 te vermijden en lekker gewoon in je eigen omgeving naar werk te gaan zoeken. Met een social media en print campagne maar ook borden langs de weg worden mensen aan het denken gezet en hopelijk de drempel verkleind om aan de slag te gaan. Daarnaast het versterken van de arbeidsmarkt de eerste pijler van TOP locatie Oost.

De Achterhoek is het leukste werkgebied van het land. Alleen weet nog niet iedereen dat!
 

Van welk werkmoment heb je de afgelopen tijd genoten? Een goede vraag van spreekster Marlies Jellema die je meteen aan het denken zette. Reacties uit het publiek varieerden van: “Mijn baas gaf me een bedankkaartje nadat een audit was geslaagd” tot: “Klanten vragen specifiek om mij bij een terugkerende opdracht” of bedanken me voor mijn input. Werkgeluk heeft te maken met drie pijlers: plezier, erkenning en zingeving. 

Als je vaker positief terug kan kijken op mooie of leuke werkmomenten, voel je je fijner en gewaardeerd in je functie, onbetaalbaar misschien wel. Want wat heb je aan een dik salaris als je geen erkenning krijgt, geen plezier in je werk hebt of je afvraagt waarvoor je het eigenliljk allemaal doet? Een superpositieve presentatie met als gevolg dat je als vanzelf vaker kijkt naar wat voor jou belangrijk is in een baan. 

Onze ‘eigen’ Ko van Renssen gaf praktische informatie over onze site (kijk eens bij Arbeid & Scholing voor contactgegevens van instanties die kunnen helpen of bel met een van onze commissieleden), bel ons gerust met vragen, of als je je afvraagt wat bijvoorbeeld de Achterhoek board doet -> kijk eens bij onze nieuwsberichten, we hebben een stuk of 10 losse berichten geplaatst die gaan over de verschillende initiatieven en samenwerkingen in onze regio.
 
Na deze afwisselende presentaties was het tijd voor de beursvloer.
Maar liefst 12 beursdeelnemers stonden klaar om werkgevers en ondernemers te voorzien van handige tips en tricks over de arbeidsmarkt. Het was ook fijn voor ondernemers om eens live kennis te maken met de mensen achter de organisatie – vaak kan het een drempel zijn om de telefoon te pakken omdat je niet weet wat een organisatie precies doet en voor jou kan betekenen. Na deze bijeenkomst is het voor vele leden een stuk makkelijker geworden.

We mochten veel positieve reacties ontvangen van ondernemers, mensen die blij waren met de opgedane contacten en het fijn vonden dat er een specifiek thema werd behandeld en concreet geholpen werden. We zijn als netwerkorganisatie natuurlijk goed in het verbinden met elkaar maar dit soort avonden gaan een stapje verder dan netwerken alleen. 

 

Hartelijk dank aan wethouder Hummelink voor het openen van deze avond en gemeente Doetinchem en DOC Opleiding en Training voor het medeorganiseren van deze bijeenkomst! Ook onze dank aan fotograaf Carlo Stevering voor de mooie foto’s. Bekijk alle foto’s hier >> 

 

Vergelijkbare berichten