Met Grote Smurf onder de tijgerbollen door

Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen met het verslag over dit bedrijfsbezoek! Wat was dat geweldig en wat een voorrecht om één van de 60 bezoekers te mogen zijn om bij Bakker Wiltink een rondleiding te mogen krijgen. “Ik dacht wel dat het groot was, maar zó groot…” zei iemand die naast me liep. En inderdaad, overal waar je keek waren diverse soorten brood maar ook koffiekoeken, krentenbollen of andere deegproducten. Boven je hoofd was het tijgerbrood onderweg, naast je een bollenmachine aan het werk, ergens een volledig geautomatiseerde rijskast en in de andere hal waren mensen ambachtelijk het brood aan het bewerken.
De presentatie vooraf aan de rondleiding was al indrukwekkend: hoe drie generaties Wiltink van een dagomzet van 16 gulden en een paar cent, in een kleine winkel met één knecht, naar een gigantisch bedrijf is gegroeid door steeds mee te bewegen in de markt, of eigenlijk: vooruit te lopen met nieuwe concepten, uitbreidingen en productontwikkeling. En hoe ironisch het is dat je als (klein)dochter van een bakker ineens geen gluten meer mag eten, terwijl brood natuurlijk je leven is. Wat doe je dan? Dan ontwikkel je zelf het lekkerste ‘brood dat geen brood mag heten’ en bouw je een extreem afgeschermde unit waar geen enkel gluutje de kans krijgt om in aanraking te komen met brood. Dit gedeelte mochten we uiteraard ook niet bezoeken; de veiligheid van de consument staat voorop. Geen koolhydraten, vegan zonder gebruik te maken van eieren, glutenvrij, you name it: Bakker Wiltink maakt het. Unieke concepten en geheime recepten waarvoor ze zelfs uit Mexico even naar Doetinchem op bezoek komen.
Na de presentatie werden we in drie groepen verdeeld voor de rondleiding en kregen we allemaal beschermende blauwe jassen aan en mooie rode haarnetjes. Erg komisch om te zien hoe iemand ineens bijna onherkenbaar wordt vanwege de grote bos krullen die je niet meer zag of hoe iemand ineens verdacht veel op Grote Smurf ging lijken door de combinatie van het rode mutsje, de blauwe outfit en de baard. Tijdens de rondleiding werd ons verteld over bakprocessen, zagen we een aantal robots aan het werk en hoe bijvoorbeeld de rechtstreekse distributie aan Jumbo winkels georganiseerd is. Bij terugkomst in het fruitlab – een ruimte waar klanten zoals bijvoorbeeld Hema zelf hun eigen brood kan samenstellen met de door hun gewenste ingrediënten – werden we – en ik zou bijna zeggen uiteráárd – getrakteerd op lekkere belegde warme en koude broodjes, vers uit de fabriek, en verzorgd door óók een Wiltink familielid die een cateringbedrijf heeft. Als klapper op de vuurpijl kregen alle bezoekers ook nog eens een heerlijk mueslibrood mee naar huis.
Kortom: een mooi familiebedrijf waarin de passie voor brood in alles voelbaar is. Echt een pareltje uit de Achterhoek om trots op te zijn!

Familie Wiltink: ontzettend bedankt dat we welkom waren in jullie prachtige bedrijf. We hebben genoten!

Denk je nu: “Hè bah, heb ik weer een leuke bijeenkomst gemist van de IG&D?” Zorg dan dat je je meteen vast aanmeldt voor onze volgende bijeenkomsten. Onder andere een leuke zomeractiviteit, hét netwerkevent in november en onze ALV staan op het programma. Kijk op onze agenda en meld je aan via de app.
Nog geen lid en wil je een keertje komen sfeerproeven? Voel je welkom! Mail even naar communicatie@igddoetinchem.nl en we zetten je op onze gastenlijst.

Next stop: Onze Algemene Ledenvergadering en het afscheid van onze voorzitter Jan Garretsen op 29 mei 2024 in de Gouden Karper.

Vergelijkbare berichten